GERESERVEERD de Porceleyne Fles, prachtig Delfts Blauw wandbord, bloemen en wapen Gorinchem met wapenspreuk 36 cm

Artikel 1 van 33 Volgende

Een prachtig wandbord van de Porceleyne Fles. Het gaat hier om een met cartouches gedecoreerd wandbord met in het centrum een rijk versierde bloemenmand met daaromheen de wapenspreuk in rondlopende tekst 'Gorinchem Fortis creantur fortibus' en aan de onderzijde een afbeelding van het stadswapen van Gorinchem.
De diameter bedraagt 36 cm. Het betreft nummer 1935.
Op de achterzijde staan de letters CO hetgeen duidt dat het hier gaat om een wandbord uit 1970.
Schilder DVR (dhr. D. Vrijland) werkzaam bij de Porceleyne Fles van 1951 tot 1994.

In perfecte staat.
Vraagprijs: 119,-

Het wapen van Gorinchem is het wapen van de gemeente Gorinchem in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het is op 24 juli 1816 door de Hoge Raad van Adel gedeeltelijk bevestigd en op 24 maart 1982 aan de gemeente toegekend.

Het wapen heeft de volgende blazoenering:
In goud een gekanteelde poort van keel, gedekt met 3 daken van azuur, waarop 4 naar links waaiende vanen van keel, in de poort een opgetrokken valhek van sabel en in de schildpunt een schildje van zilver, beladen met 2 beurtelings gekanteelde dwarsbalken van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2x3 parels en gehouden door 2 gouden leeuwen, getongd en genageld van keel. Wapenspreuk: Fortes Creantur Fortibus in Latijnse letters van keel op een lint van goud.

De heraldische kleuren keel, azuur en sabel staan voor de kleuren rood, blauw en zwart. De in de heraldiek aangegeven richting is gezien vanuit de persoon achter het schild; voor de beschouwer juist andersom, hierdoor wijzen de vanen op de daken van het poortgebouw in werkelijkheid naar rechts.

De wapenspreuk van Gorinchem, Fortes creantur fortibus ("Sterken brengen sterken voort"), verschijnt voor het eerst in 1749 in een door de stad gedrukt boek. De woorden zijn waarschijnlijk ontleend aan Horatius' Carmina "Fortes creantur fortibus ac bonis" dat vrij vertaald betekent: sterken kunnen slechts worden voortgebracht door sterken en goeden.

9711

Verzendkosten en verzendrisico zijn voor de koper / ophalen is uiteraard mogelijk.
Prijs is in euro en inclusief BTW.
Shipping costs and risks are for the buyer / local pick up is possible.
Price is in euro and including VAT.

© 2011 - 2021 Reyshof antiek en curiosa | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel